Priz Nasıl Takılır

PRİZ NASIL TAKILIR? NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?


Priz Nasıl Takılır

Priz Nasıl Takılır

Elektrik enerjisi ile çalışan cihazların elektrik şebekesine bağlanmasını sağlayan gereçler olan prizler ve priz sistemleri; hem sanayide değişik güç ve tipteki cihazların, hem ofisimizdeki birçok bilgisayarın, hem de evimizdeki irili ufaklı tüm ev aletlerinin çalışması adına hayati bir öneme sahiptir.


 


Birçok çeşidi bulunan ve kurallara uygun bir biçimde kullanılması gereken prizlerin, nasıl takıldığı ya da takılırken nelere dikkat edilmesi gerektiği, son derece önem arz eden bir konudur. Elektrik konusunda sınırlı bir bilgiye sahip olmak, oluşabilecek tehlike ve hasarları göz ardı etmek ve aceleci davranmak, bu anlamda ne yazık ki istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bu bağlamda priz nasıl bağlanır sorusunun cevabını iyice araştırmak ve teknik bir bilgiye sahip olmak, önemli düzeyde bir fark yaratır. İşte, hayatınızı tehlikeye atmadan da priz takmanın başarıyla üstesinden gelebilmenizi sağlayacak bazı ipuçları:


 


Priz Nasıl Takılır?

 


Tamirat işlerinden hoşlanıyor; fakat nasıl daha sağlıklı bir tamirat yapabileceğinizi bilmiyorsanız işe ilk önce güvenliğinizi tesis etmekle başlamalısınız. Ana sigortayı tamamen kesmeden, priz takma işlemine kesinlikle başlamamalısınız. Bu işlem hem sizin hayati tehlikeye atılmamanız, hem de evinizin olası bir hasarla karşı karşıya kalmaması adına zorunludur. Arızalanan, eskiyen ve hasar gören prizlerinizi yenileriyle değiştirme sürecinde oldukça dikkatli olmalı ve kontrol halinde bulunmalısınız. Kontrol kalemiyle elektrik akımının olmadığından emin olduktan sonra, takılı olan eski prizin ortasındaki vidayı sökmelisiniz. Plastik aksamı dikkatlice ve yavaş hareketlerle çıkarın. Sabitleme vidasını da çıkardıktan sonra, gerdirme vidalarını da çıkarıp akabinde kablo vidalarını gevşetin. Bu sayede prizi duvardan başarılı bir şekilde ayırmış olacaksınız.


 


Takacağınız yeni prizinizin ortasındaki vidayı gevşeterek plastik aksamını ayırdıktan sonra, kablo uçlarını priz yuvasına tam oturtmak için gerektiği ölçüde sıyırabilirsiniz. Kablo vidalarını gevşettikten ve yerleştirdikten sonra kablo vidalarını sıkmanız gerekecektir. Bunu yaparken prizde bir hasar olup olmadığını, aksamlarına da bakarak kontrol etmelisiniz. Bu işlemden sonra sabitleme vidalarını gevşetip prizi yuvasına dikkatlice oturtmanız. Vidaları tekrar sıkmanız halinde yeni prizinizin montajını yapmış olacaksınız. Bundan sonra tek yapmanız gereken, elektriği açmak ve prizin çalışıp çalışmadığını kontrol etmek.


 


Priz Takmadan Önce Nasıl Bir Hazırlık Yapılmalı?

 


Priz takma ve değiştirme işlemlerinden önce doğru priz seçtiğinizden emin olmalısınız. CE sertifikalı anahtar priz modelleri seçerek oluşabilecek risklerin önüne belli bir oranda geçebilirsiniz. Topraklı ve sıva üstü prizin aynı işlem sırası ve prensiple bağlanması bu noktada ciddi bir rol oynar. Diğer yandan takacağınız prizle ilgili önceden sağlam bir araştırma yapmak, topraklı priz nasıl bağlanır sorusuna yanıtlar aramak ve daha da önemlisi bu konuda işinin ehli olan insanlara danışmak, işinizi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır. Doğru prizi seçtikten ve daha önceden ufak tefek tamirat işlerini yapma amacıyla oluşturduğunuz alet çantanızı da hazırladıktan sonra, bulunduğunuz yerdeki tüm elektriği, ana sigortayı keserek kapatmalısınız.


 


Priz Takarken Nelere Dikkat Edilmeli?

 


Elektrikle uğraşırken temkinli olmak gerektiğini unutmayın. Priz topraklama nasıl yapılır, topraklı priz nasıl anlaşılır, topraklı priz nasıl takılır, akım korumalı priz ne işe yarar ve size neler kazandırır sorularının yanıtlarını bilen birinden öğrenmelisiniz. Priz montajında, kabloları sıyırma aşamasına oldukça dikkat etmelisiniz. Hem faz, hem de nötr uçları bulunan prizler kablodaki açıklıklardan kolayca etkilenebilmekte ve bu durum da nihayetinde sigorta atmasına, hatta yangın çıkmasına dahi sebep olabilmektedir. Kontrol kaleminizi yanınızdan eksik etmemeli, sıklıkla akım olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bunu hem güvenlik hem de işlerlik açısından denetlemenizde fayda vardır. Kontrol kaleminde iki uçta da ışık yanmıyorsa veya uçlardan birinde ışık yanmıyorsa, montajda veya elektrik ağında bir sıkıntı olabilir. Bu konuda bir elektrik uzmanından yardım almaktan çekinmeyin.


 


Atalarelektrik'in geniş ürün yelpazeli, farklı kablo uzunluklarına ve çeşitlerine sahip; led, kapak ve koruma özellikli A kaliteli priz çeşitlerini inceleyerek sipariş vermek için acele edin!  SİPARİŞ VERMEK İÇİN TIKLAYINIZ  







Bu haberi paylaşın

Atalar Elektrik | Online Satış

En İyi Fiyatlar ile yayında!